Ugrás a fő tartalomra

Húsvét, a hit ünnepe


Húsvét, a tavaszvárás ünnepe. Tele van a tavasz csodákkal. Apró kis lélekmelengető csodákkal, mint a gorzafalvi kerámiaedénybe ültetett búzaszemek szárba szökkenése. Zöldell a kalászt hozó maréknyi búza, amely az élet kenyerét adja, és kinyílik a sárga pipevirág, hogy hirdesse a természet ébredését.
Húsvét, a csoda ünnepe. Tele van a lelkem az elmúlt húsvétok csodás emlékeivel. Székelyföldön annyi csoda történik így húsvét tájékán. Pimpószentelés, éjféli templom- és határkerülés, ételáldás, locsolkodás. De a világon bárhol éltetni lehet és kell a húsvéti csodát. Vigyáznunk kell a húsvétra, és tovább kell adnunk minden parányi csodáját, ott, ahol van magyar szó, és ott is, ahol éltetni kell a magyar szót.
Húsvét, a remény ünnepe. Csodálatos élmény húsvétvasárnap, amikor még a fecske sem rakja a fészkét, bizakodással, reménykedéssel, megtisztult gondolatokkal és érzésekkel várni a felkelő nap érkezését. Székelyföldön olyannyira él a feltámadás reménye, hogy a nehéz sorsú hétköznapokra is marad a húsvéti hitből.
Húsvét, a megmaradás ünnepe. Gyermekeink évről évre viaszba mártják a kesicét, és megírják a tojásokat, hogy vízbevető hétfőn szép hímes tojással várják a legényeket. Hiszem, hogy minden magyar családban kerül piros tojás a kis fonott kosárba, és él a hagyomány nem csak a Kárpát-medencében, hanem mindenhol, ahol magyar szó elhangzik.
Húsvét, a család ünnepe. A hit vigaszában otthonra találó ember örömnapja, amikor a terített asztalnál mindenkinek jut egy darabka megszentelt étel. Minket, magyarokat összetart, és egy családdá kovácsol a húsvét. A hímes tojás, a locsolkodás a mi hagyományunk. És a mi kiváltságunk az is, ha bekopog az aprócska legényke a lányos házhoz, hogy megkérdezze: szabad-e locsolni?
Húsvét, a hit ünnepe. Hiszem, hogy életünk nem ér véget a nagypéntekkel, mert mindig van miért reménykedni, mindig van csoda, amire várni kell. Most, hogy zöldell a maréknyi búza, és zsenge hajtásai között megbújnak a hímes tojások, reményt ad a bizakodásra. Reményt ad arra, hogy húsvét tájékán minden hagyománytisztelő magyar szívében feltámadjon a hit. A megtartó, makacs hit, amely nélkül, éljünk bárhol a világon, árvák lennénk.
-Zsuzsa L.-

Megjegyzések

  1. Áldott húsvéti ünnepeket kívánunk nektek.
    Végre "hallunk" rólad, ismét jelentkezel... Írjál még.
    Puszil
    Zsolt, Blanka és Zsófi

    VálaszTörlés
  2. Áldott Húsvéti Ünnepet Kívánok szeretettel,
    Ungvári Éva

    VálaszTörlés
  3. Hát, ez gyönyörű. Köszönöm az élményt, hogy olvashattam, teljesen áthatott az írás húsvéti hangulata, azt mondhatom, hogy felért egy húsvéti imával. Véletlenül akadtam a blogra, de rendszeres olvasója leszek. Kívánok áldott ünnepeket. Virág Evelyn és családja, Svédországból.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése